Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
  1. Strona główna
  2. Zdrowy organizm
  3. Alergie, które chodzą parami

Alergie, które chodzą parami

Alergie, które chodzą parami
Zdjęcie: shutterstock
Jesteś uczulony na orzeszki ziemne? Uważaj na rośliny strączkowe. Mleko wywołuje u ciebie wysypkę? Ostrożnie z wołowiną. Alergie mogą występować w parach. Zdecydowanie warto je znać, zwłaszcza że niektóre z nich są naprawdę zaskakujące!

Bierzesz gryza soczystego jabłka, a po chwili usta zaczynają cię swędzieć, a na języku i w gardle czujesz opuchnięcie i mrowienie. O ile wiesz, jesteś uczulony na pylącą brzozę, więc co się dzieje? Pewnie cierpisz na coś, co nazywa się zespołem alergii jamy ustnej. To odczyny krzyżowe między białkami alergenów pyłków drzew a owocami, jarzynami czy orzechami. Dlatego osoby kichające z powodu kwitnienia brzozy często będą mieć też łagodną alergię na jabłka i orzechy laskowe. – W odróżnieniu od prawdziwej alergii pokarmowej zespół alergii ustnej zwykle ogranicza się do warg, języka, gardła – mówi dr Bryan Martin, prezes American College of Allergy, Asthma and Immunology. Jakie zatem alergie mogą występować razem i często to robią? Niektóre pary mogą cię zdziwić.

Mleko krowie i wołowina

Jeśli masz alergię na mleko (nie myl z nietolerancją laktozy), to pewnie myślisz, że wystarczy zamówić burgera bez sera i będzie dobrze. Wielu z nas traktuje nabiał i mięso jak dwie różne kategorie żywności, mimo że pochodzą od tego samego zwierzęcia. Jednak około 10 proc. ludzi mających alergię na mleko krowie doświadcza też reakcji alergicznej na wołowinę (mówią o tym np. badania dr. Scotta Sicherera z Nowego Jorku, specjalisty w dziedzinie alergii).

Lateks i kiwi

To połączenie wydaje się dziwne, ale trzeba pamiętać, że lateks pochodzi z roślin kauczukodajnych. Ludzie, którzy są uczuleni na lateks, mogą mieć też zespół alergii ustnej (niepełnowymiarową alergię), gdy jedzą kiwi. W tej sytuacji u niektórych problematyczne mogą też być banany i awokado.

Orzeszki ziemne i rośliny strączkowe

Masz alergię na orzechy? Spośród osób takich jak ty 5 proc. ma szansę mieć też równolegle alergię na groch, soczewicę, fasolę i inne rośliny strączkowe.

Sztućce i biżuteria

Srebrne widelce, noże i łyżki, których codziennie używasz do jedzenia, prawdopodobnie zawierają też nikiel. Ten alergen często występuje w biżuterii. Jeśli jesteś uczulony na nikiel, dotykając rzeczy, które go zawierają, narażasz się na swędzącą wysypkę. Zwróć uwagę też na metalowe uchwyty, stalowe imbryczki i inne części w kuchni wykonane z metalu.

Pyłki drzew i jabłka

Skoro jakieś kwitnące drzewo cię uczula, to chyba nic dziwnego, że owoce, które na nim rosną – jabłka, brzoskwinie, czereśnie – też. Ale uwaga – marchewka i seler też mogą spowodować alergię u osób uczulonych na pyłki drzew.

Pyłki traw i seler

Uczulenie na trawy może iść w parze z alergiczną reakcją na selera, ale także na pomidory i brzoskwinie. Na pocieszenie mamy informację, że w każdej z tych pokarmowych alergii jamy ustnej może pomóc poddanie owoców lub warzyw obróbce termicznej. To oznacza, że możesz zrobić i zjeść pyszną szarlotkę albo ciastko z brzoskwinią i po ich zjedzeniu nie dostać alergii, nawet jeśli surowe jabłka i brzoskwinie cię uczulają.  

Poznaj również 8 najczęstszych wyzwalaczy alergii oraz dowiedz się m.in. tego, jak odróżnić alergię od nietolerancji pokarmowej